Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Αστρο «Καταβροχθίζει» τους πλανήτες που βρίσκονται γύρω του


Αστρο «Χάνιμπαλ Λέκτερ»!
Καλλιτεχνική απεικόνιση του κοσμικού κανιβαλισμού: ενός άστρου που «τρώει» ένα κοντινό του πλανήτηΛονδίνο 
Διεθνής ομάδα αστρονόμων παρακολουθεί ένα κοσμικό θρίλερ. Εντόπισε ένα άστρο το οποίο όπως διαπίστωσε «καταβροχθίζει» τους πλανήτες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό. Την ανακάλυψη έκαναν αστρονόμοι από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Ισπανία χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hobby Eberly που βρίσκεται σε διαστημικό παρατηρητήριο στο Τέξας.

Το άστρο

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στο άστρο BD+48 740 που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ζωής του και έχει μετατραπεί σε έναν κόκκινο γίγαντα. Το άστρο έχει αυτή τη στιγμή μάζα 1.5 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου και διάμετρο 11 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του μητρικού μας άστρου.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Astronomical Journal Letters, δείχνουν. πως ο πλανήτης εξαϋλώθηκε όταν το άστρο άρχισε να μεγαλώνει και να... μεταμορφώνεται σε κόκκινο γίγαντα, ένα όψιμο στάδιο της ζωής των άστρων με μέγεθος παρόμοιο με του δικού μας Ήλιου. Η αυξανόμενη θερμοκρασία στο εσωτερικό των γηραιών άστρων, καθώς τελειώνουν τα αποθέματα υδρογόνου και γίνονται θερμότερες πυρηνικές αντιδράσεις βαρύτερων υλικών στο εσωτερικό τους, οδηγεί στη θεαματική αύξηση του μεγέθους τους, με καταστρεπτικά αποτελέσματα για τους κοντινούς τους πλανήτες. Αν και αυτή η διαδικασία είχε προβλεφθεί εδώ και δεκαετίες, δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.


«Μια παρόμοια μοίρα περιμένει και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος που βρίσκονται κοντά στον Ήλιο, όταν κι εκείνος γίνει κόκκινος γίγαντας και μεγεθυνθεί ως τα όρια της τροχιάς της Γης, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα» εξηγεί ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Alexander Wolszczan, ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ο οποίος έχει και στο βιογραφικό του άλλη μία πρωτιά, αυτή της ανακάλυψης του πρώτου πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος.


Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άστρο αρχικά κατέστρεψε και στην συνέχεια «κατάπιε» έναν πλανήτη που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από αυτό. Σύμφωνα με τους ερευνητές το άστρο εξαΰλωσε τον πλανήτη όταν αυτός άρχισε να διογκώνεται. Κοντά στο άστρο βρίσκεται ένας ακόμη πλανήτης με ιδιαίτερα ασυνήθιστη τροχιά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η περίεργη τροχιακή συμπεριφορά είναι προϊόν ενός ακόμη «κανιβαλισμού».

Οπως εκτιμούν κοντά στον πλανήτη με την περίεργη τροχιά υπήρχε ένας ακόμη τον οποίο κάποια στιγμή «καταβρόχθισε» το άστρο με αποτέλεσμα οι βαρυτικές και άλλες αλληλεπιδράσεις που προκλήθηκαν από την καταστροφή του πλανήτη να μεταβάλουν την τροχιά του τυχερού (μέχρι στιγμής) γείτονα του. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».

Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού η μελέτη του φαινομένου θα βοηθήσει τους επιστήμονες να συνθέσουν την εικόνα του τι θα συμβεί και στο δικό μας ηλιακό σύστημα σε περίπου 5 δισεκατομμύρια έτη. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία τότε περίπου ο Ηλιος θα μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα και αναμένεται να καταστρέψει τους κοντινούς του πλανήτες συμπεριλαμβανομένης και της Γης.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιχνηλάτης

Ιχνηλάτης
Ακολουθώντας τα χαμένα ίχνη......