Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Ενα μουσείο χωρίς διαφήμιση - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας το διάστημα από το 1950 έως το 1961, ήρθαν στο φως σημαντικότατες αρχαιότητες, οι οποίες ανέδειξαν έναν ακμαιότατο πολιτισμό και μια αδιάκοπη πορεία ανθρώπινης δραστηριότητας, που χρονολογείται από τα τέλη της Νεολιθικής εποχής (3000π.Χ.), φθάνοντας μέχρι τον 16ο αιώνα μ.Χ. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του αξία είναι το Ιερό της Αρτέμιδος και η Στοά των Άρκτων. Εξαιτίας λοιπόν της σπουδαιότητας των ευρημάτων η Αρχαιολογική Υπηρεσία εισηγήθηκε τη σύσταση μουσείου στη Βραυρώνα, η οποία έγινε δεκτή. Μάλιστα το1960 ο αρχιτέκτονας Φωτιάδης κατέθεσε σχέδια, με βάση τα οποία τελικά κατασκευάστηκε το Μουσείο Βραυρώνος στην βορειοανατολική παρυφή του ιερού λόφου.
 Το μουσείο αυτό, αν και απομονωμένο, αποτελεί ωστόσο μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη, γιατί φιλοξενεί στις προθήκες του αξιόλογα ευρήματα, τα οποία έχουν προκύψει κατά τις ανασκαφές που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για τα σημαντικότερα ευρήματα του ιερού της Αρτέμιδος, που ήταν τα αφιερώματα στη θεά, όπως λατρευτικά αγγεία, ειδώλια και τα περίφημα αναθηματικά ανάγλυφα. Επίσης εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές του γεωμετρικού και αρχαϊκού νεκροταφείου της Μερέντας και της Αναβύσσου και του μυκηναϊκού νεκροταφείου της Περατής. Σήμερα ετοιμάζεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία η επανέκθεση του μουσείου, ώστε να παρουσιαστούν στο κοινό αντικείμενα των πρόσφατων ανασκαφών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Μεσογαία τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια κατασκευής των μεγάλων δημόσιων έργων στην περιοχή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- Ιω.Παπαδημητρίου, Το Έργον της Αρχαιολογικής Εταιρείας κατά το 1960, Αθήναι 1961, σελ.30κ.ε.

Το καλοκαίρι χωρίς επίσημα εγκαίνια άνοιξε ξανά το Μουσείο της Βραυρώνας, αφού ολοκληρώθηκε η κατά γενική ομολογία πολύ επιτυχημένη και στο πνεύμα της σύγχρονης μουσειολογίας ανακαίνισή του.
Το Μουσείο κτίστηκε τη δεκαετία του '60 για να στεγάσει κυρίως τα ευρήματα που προέρχονται από το γειτονικό ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, αλλά περιλαμβάνει και εκθέματα από ευρήματα ανασκαφών στον προϊστορικό οικισμό της Βραυρώνας και στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Ο εκθεσιακός χώρος του αποτελείται από πέντε αίθουσες (Αίθουσα γλυπτών, Αίθουσα Κεραμικής και Μικροτεχνίας, Αίθουσα Ειδωλίων, Αίθουσα Μερέντας και Αίθουσα Αναβύσσου) και ένα αίθριο.

Η είσοδος του Μουσείου

Το αίθριο
Στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα κεραμικής μικροτεχνίας, κοσμήματα, ειδώλια, αγγεία, αγάλματα κ.ά., τα περισσότερα από τα οποία έχουν σχέση με τη λατρεία της θεάς Άρτεμης. Φαίνεται πώς εκθέματα που ξεχωρίζουν και γοητεύουν ιδιαίτερα τους επισκέπτες του Μουσείου είναι τα διάσημα παιδικά αγάλματα. Τα εκθέματα που προέρχονται από τον προϊστορικό οικισμό της Βραυρώνος και την περιοχή των Μεσογείων είναι κυρίως έργα κεραμικής και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Η φετινή πρώιμη άνοιξη της Αττικής είναι ιδανική για να επισκεφθεί κανείς όχι μόνο το Μουσείο αλλά και να κάνει μια ωραία βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο που το περιβάλλει.
Αν δεν πάτε με το αυτοκίνητό σας μπορείτε να φτάσετε με:
1. Αστική συγκοινωνία (από σταθμό ΜΕΤΡΟ Εθνικής Άμυνας προς Λούτσα, αρ. 304, 321).
Από το τέρμα του λεωφορείου θα περπατήσετε 1 χλμ. περίπου.
2. Υπεραστική συγκοινωνία (ΚΤΕΛ: από το Πεδίο Άρεως - Μαρκόπουλο και άλλα λεωφορεία ΚΤΕΛ. Μαρκόπουλο - Βραυρώνα)
Το Μουσείο είναι ανοιχτό από τις 8.30 π.μ. έως και τις 15.00 μ.μ., εκτός από τις Δευτέρες. Η τιμή της εισόδου είναι 3 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιχνηλάτης

Ιχνηλάτης
Ακολουθώντας τα χαμένα ίχνη......