Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

3.000 πολίτες διαδήλωσαν υπέρ του Βωμού των 12 Θεών

Η προσωρινή επανακατάχωση του βωμού των δώδεκα θεών είναι η λύση που επέλεξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για το «σημείο μηδέν» της αρχαίας Αθήνας, το όριο από όπου υπολογιζόταν κάθε απόσταση.
Ο βωμός είχε βρεθεί και στις δύο ανασκαφές που έγιναν στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής των ΗΣΑΠ Μοναστηράκι - Θησείο κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα και είχε καλυφθεί με στρώμα τσιμέντου. Στο 260 μέτρων κομμάτι της ανόδου από Θησείο προς Μοναστηράκι εντοπίστηκαν επίσης μέρος της οδού Παναθηναίων, λείψανα αρχαίων κτιρίων κ.ά.
Η επανακατάχωση θα γίνει με χρήση φύλλων μολύβδου, στρωμάτων άμμου και χαλικιού, ώστε να προστατεύονται τα αρχαία από τις καιρικές συνθήκες και τους κραδασμούς και η ενέργεια να είναι αναστρέψιμη. Απώτερος στόχος είναι να υπογειοποιηθεί η γραμμή και να ακολουθήσει ενοποίηση. Κάτι που θα δώσει στην Αθήνα μια ακόμη ανάσα, όπως τόνισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Οι εκπρόσωποι των ΗΣΑΠ σημείωσαν πως καθημερινά μετακινούνται στους σταθμούς αυτούς μισό εκατομμύριο επιβάτες. Αντιρρήσεις για την κατάχωση των αρχαίων εξέφρασαν ομάδες κατοίκων, ενώ η έφορος Ακροπόλεως κ. Σταυρούλα Σαμαρτζίδου κατήγγειλε ότι αρχαιολόγοι και εργάτες δέχονται απειλές από κάποιους συγκεντρωμένους.

enet Αγγελική Κώττη

Kυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά περίπου 3.000 Έλληνες πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας για να διαδηλώσουν και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση της διοίκησης του ΗΣΑΠ, να θάψει το βωμό των 12 θεών της αρχαίας Δημοκρατίας.

Το μνημείο είναι εξόχως σημαντικό όχι μόνο ως Ιερό των προγόνων μας, αλλά γιατί θεωρούνταν το κέντρο της Αρχαίας Πόλης, σημείο αναφοράς των αρχών και αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Μπορεί οι ανεγκέφαλοι, ανιστόρητοι και αγράμματοι γιάπηδες της διοίκησης του ΗΣΑΠ να μην κατέχουν από ιστορία, αλλά σήμερα πήραν το πρώτο μήνυμα ότι υπάρχουν πολλοί αποφασισμένοι Έλληνες πολίτες να αναχαιτίσουν τους νέους βανδάλους και καταστροφείς.

Η κατοχική κυβέρνηση και τα τσιράκια της μπορεί να μην έχουν καμιά αναστολή να καταστρέφουν αρχαία μνημεία και βωμούς, εδώ υποθήκευσαν την Ακρόπολη, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένας Έλληνας δεν θα ανεχθεί άλλη βεβήλωση! Υπάρχουν κόκκινες γραμμές και οι ΗΛΙΘΙΟΙ του ΗΣΑΠ που πήραν την εν λόγω απόφαση καλό είναι να παραιτηθούν πάραυτα!

Ομιλία στη συγκέντρωση εξεφώνισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Τζάνη.hellinikoarxeio.com

1 σχόλιο:

Ιχνηλάτης

Ιχνηλάτης
Ακολουθώντας τα χαμένα ίχνη......