Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΑΤΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ "ΤΥΧΗ"

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ανακάλυψαν ένα νέο πλανήτη στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του ηλιακού συστήματος, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον πλανήτη Δία.
Η τροχιά του πιστεύεται ότι είναι χιλιάδες φορές μακρύτερα από τον Ήλιο, συγκριτικά με αυτή της Γης - κάτι που εξηγεί γιατί δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι τώρα.
Τα δεδομένα που αποδεικνύουν την ύπαρξη του πλανήτη Τύχη (Tyche), του γίγαντα αερίων που βρίσκεται στο εξώτερο νέφος του Oort, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν μέσα στην χρονιά - παρόλο που κάποιοι πιστεύουν πως οι αποδείξεις υπάρχουν ήδη στη NASA μέσω του τηλεσκοπίου Wise, και απλά περιμένουν να μελετηθούν εις βάθος και πιο προσεκτικά.
Ο καθηγητής Daniel Whitmire, από το Πανεπιστήμιο της Louisiana, θεωρεί πως τα δεδομένα θα αποδείξουν την ύπαρξη του πλανήτη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο ίδιος πιστεύει πως ο πλανήτης αποτελείται από υδρογόνο και ήλιον, με μια ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτή του Δία, με κηλίδες, δακτυλίους και νέφη. «Πρέπει να περιμένετε και την ύπαρξη σελήνης. Όλοι οι εξώτεροι πλανήτες έχουν,» προσθέτει.
Θεωρεί πως ο πλανήτης είναι τόσο μεγάλος που θα πρέπει να έχει υψηλή θερμοκρασία, η οποία έχει μείνει από τον σχηματισμό του και μάλιστα αυτή η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη από άλλους πλανήτες, όπως ο Πλούτωνας, στους -73ο C, καθώς ένα αντικείμενο με τέτοιο όγκο χρειάζεται πάρα πολύ καιρό για να ψυχρανθεί.
Ο Daniel Whitmire και ο καθηγητής Matese αρχικά θεώρησαν πως ο πλανήτης Τύχη υπήρχε λόγω της γωνίας με την οποία έφταναν οι κομήτες, με το ένα πέμπτο του αναμενόμενου αριθμού από το 1898 να έρχεται πολύ υψηλότερα από το προβλεπόμενο.
Παρόλα αυτά, ο πλανήτης - αν υπάρχει - θα πρέπει να εκτοπίζει κομήτες από το ενδότερο νέφος του Oort, αλλά δεν έχουν γίνει ορατοί.
Αν επιβεβαιωθεί, η τάξη και το όνομα του νέου πλανήτη - ο οποίος θα αποτελεί τον ένατο και πιθανόν τον μεγαλύτερο πλανήτη - θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.
Το όνομα Τύχη, από την Ελληνίδα θεά η οποία αποφάσιζε για την μοίρα μια πόλης, έχει δοθεί προσωρινά στον πλανήτη και ενδέχεται να αλλάξει, δεδομένου ότι προέρχεται από μια θεωρία η οποία έχει εγκαταλειφτεί σε μεγάλο βαθμό.

pathfinder.gr

1 σχόλιο:

  1. Ποια θεωρία άραγε; Προλαβαίνουμε στο μεταξύ να θυμηθούμε το "τοις τολμώσιν η Τύχη ξύμφορος" προτού αλλάξει το όνομα του πλανήτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ιχνηλάτης

Ιχνηλάτης
Ακολουθώντας τα χαμένα ίχνη......