Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Κοντά στην έξοδο από το Ηλιακό Σύστημα το Voyager 1

Κοντά στην έξοδο από το Ηλιακό μας Σύστημα είναι το Voyager 1, το διαστημόπλοιο που βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη - περίπου 17,4 δισ. χλμ μακριά μας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Nasa, το διαστημόπλοιο εντόπισε μια διαφορά στη ροή των σωματιδίων που το περιβάλλουν.
Αυτά τα σωματίδια, που προέρχονται από τον ήλιο, κινούνται πλέον με πλάγια κατεύθυνση, κάτι που σημαίνει ότι το Voyager βρίσκεται κοντά στο άλμα προς το διαστρικό Διάστημα - το Διάστημα μεταξύ των άστρων.
"Όταν το Voyager ξεκίνησε το ταξίδι του δεν είχαμε ιδέα για το πόσο μακριά θα έπρεπε να ταξιδέψουμε για να βγούμε από το Ηλιακό Σύστημα. Τώρα γνωρίζουμε ότι σε περίπου πέντε χρόνια, είναι πιθανό να το καταφέρουμε  για πρώτη φορά". Ο αρχικός στόχος τους ανιχνευτή της NASA ήταν η διεξαγωγή έρευνας για το εξωτερικό των πλανητών Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας, έργο  που ολοκληρώθηκε το 1989. Στη συνέχεια, συνέχισε την πορεία του προς το βαθύ διάστημα, με γενική κατεύθυνση το κέντρο του Γαλαξία μας.
Τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού ανέμου δημιουργούν γύρω από το Ηλιακό σύστημα μια φούσκα, γνωστή ως ηλιόσφαιρα. Ο ηλιακός άνεμος ταξιδεύει με “υπερηχητική” ταχύτητα αρχικά και στη συνέχεια επιβραδύνει. Το σημείο όπου ο ηλιακός άνεμος επιβραδύνει αποκαλείται σοκ τερματισμού και το όριο αυτό ονομάζεται ηλιόπαυση. Το Voyager έχει υπολογίσει την ταχύτητα του ανέμου στο σημείο που τώρα βρίσκεται, στο μηδέν.
"Έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου ο άνεμος του Ήλιου, που μέχρι στιγμής πραγματοποιούσε κίνηση προς τα έξω, κινείται μόνο πλευρικά, έτσι ώστε να καταλήξει στην ουρά της ηλιόσφαιρας", δήλωσε ο καθηγητής Στόουν.
To Voyager 1 εκτοξεύτηκε το 1977 και  λίγο μετά το Voyager 2. Τόσο το ένα όσο και το άλλο μη επανδρωμένο διαπλανητικό διαστημόπλοιο, μεταφέρει ένα δίσκο από χρυσάφι, με ήχους, μουσική και εικόνες από τη Γη, για την περίπτωση που συναντήσουν ποτέ εξωγήινη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιχνηλάτης

Ιχνηλάτης
Ακολουθώντας τα χαμένα ίχνη......