Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Νέα μορφή ζωής γεννήθηκε στην NASA

Λονδίνο 2 Δεκεμβρίου 2010 [21:10]

Η λίμνη Μόνο και το βακτήριο Halomonadacea

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν στην λίμνη Mono το Halomonadacea, ένα βακτήριο που καταφέρνει να συντηρείται καταναλώνοντας αρσενικό. Οι επιστήμονες της NASA πραγματοποίησαν στην συνέχεια πειράματα στο εργαστήριο με το βακτήριο και προς έκπληξη τους διαπίστωσαν ότι το βακτήριο κατάφερε να ενσωματώσει το αρσενικό μέσα στο DNA του.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι για να αναπτυχθεί μια μορφή ζωής στην Γη πρέπει απαραιτήτως να περιέχει έξι βασικά συστατικά (άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο, φώσφορο και θείο) και δεν είχε εντοπισθεί καμία μορφή ζωής που να ερχόταν σε αντίθεση με αυτό τον "χρυσό κανόνα" της βιοχημείας. Οι επιστήμονες και ειδικά οι αστροβιολόγοι που αναζητούν την ζωή έξω από την Γη υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι οι εξωγήινες μορφές ζωής είναι πολύ πιθανό να βασίζονται σε άλλους κανόνες βιοχημείας. Για παράδειγμα, έχουν διατυπώσει την άποψη ότι μπορεί να έχουν αναπτυχθεί στο διάστημα μορφές ζωής που αντί για νερό να βασίζουν την ύπαρξη τους σε άλλα στοιχεία που αφθονούν στο δικό τους περιβάλλον όπως η αμμωνία.

Η ανακάλυψη του βακτηρίου έρχεται να επιβεβαιώσει τους αστροβιολόγους και να στηρίξει την άποψη τους ότι η ζωή μπορεί να υποστηρίζεται και σε άλλους κόσμους έχοντας προσαρμοστεί στα τοπικά περιβάλλοντα. Σύμφωνα με ειδικούς, η ύπαρξη του βακτηρίου εκτός των άλλων δημιουργεί νέα δεδομένα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε η ζωή στην Γη.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δ. Σιμόπουλος στη zougla.gr: Σημαντική ανακάλυψη το βακτήριο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 22:23

Χρήστος Μαζάνης

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ευγενίδιου Πλανητάριου και αστροφυσικού, Διονύση Σιμόπουλου, το βακτήριο που ανακαλύφθηκε στην λίμνη της Καλιφόρνια δίνει την δυνατότητα στους επιστήμονες, να κατασκευάσουν ερευνητικά όργανα με τα οποία θα μπορούν να ανακαλύψουν στο μέλλον, οργανισμούς πολύ διαφορετικούς από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ό κ. Σιμόπουλος αναφέρει ότι το βακτήριο αυτό έχει την δυνατότητα να μετατρέπει τον φωσφόρο που βρίσκεται στο DNA του σε αρσενικό. Βέβαια, όπως εξηγεί στο zougla.gr, για να γίνει αυτό, ο συγκεκριμένος οργανισμός, ταλαιπωρήθηκε από τα ερευνητικά εργαστήρια της NASA. Δηλαδή, υποβλήθηκε σε συγκεκριμένες συνθήκες και για να μπορέσει να επιζήσει, γι αυτό και μετέτρεψε τον φώσφορο σε αρσενικό.

Παρόμοιοι οργανισμοί, μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Γής , ή σε άλλους πλανήτες αλλά μέχρι στιγμής δεν θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν αφού δεν υπάρχει η τεχνογνωσία και τα κατάλληλα όργανα, αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος και συνεχίζει: «Αυτό το βακτήριο τώρα μπορεί να οδηγήσει τους επιστήμονες στην κατασκευή καλύτερων και πιο εξελιγμένων οργάνων για να μπορούν να εντοπίζουν άγνωστες μορφές ζωής».

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, το γεγονός ότι ο οργανισμός αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε οικολογικές καταστροφές από την στιγμή που έχει την δυνατότητα να επιβιώνει σε αντίξοες συνθήκες. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, τέτοιοι οργανισμοί θα μπορούσαν να καθαρίζουν πετρελαιοκηλίδες.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 22:23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιχνηλάτης

Ιχνηλάτης
Ακολουθώντας τα χαμένα ίχνη......