Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η έννοια του Χάους ως ύπαρξης από την οποία προήλθαν τα πάντα

Κοσμογονία= δίδειν μορφήν εις τους Κόσμους εκ των υπαρχουσών ουσιών
Το παν πριν από τη δημιουργία υπήρχε σε ανεκδήλωτη κατάσταση. Αυτή η κατάσταση αντιστοιχεί στην έννοια του Χάους. Το Χάος δεν είναι κενός χώρος αλλά ουσιαστικό (υπαρκτό) Είναι σε ανεκδήλωτη κατάσταση με. Άπειρες δυνάμεις και δυναμικότητες σε λανθάνουσα κατάσταση
Είναι απροσπέλαστο στην ανθρώπινη διάνοια και ασύλληπτο καθότι προϋπάρχει της ενσυνειδήτου υποστάσεως του ανθρώπου. Χάος λοιπόν δεν σημαίνει ανυπαρξία, κενό, μηδέν. Είναι μια κατάσταση που σε μια χρονολογική στιγμή ευρίσκετο εν δυνάμει παν ότι αποτελεί σήμερα, μορφή, αίσθηση, νόηση, συνείδηση, πνεύμα.
Έμμεση ερμηνεία του Χάους δίδει και ο ΣΜΑΡΑΓΔΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ (του Τρισμέγιστου Ερμή) Νόμος Αναλογικότητας «ότι είναι κάτω, μοιάζει με εκείνο που είναι επάνω και ότι είναι επάνω, μοιάζει με αυτό που είναι κάτω, προς εκπλήρωση των θαυμάτων του Ενός.
Η έννοια του Χάους ως ύπαρξης από την οποία προήλθαν τα πάντα, δηλαδή ως την προ της εμφανίσεως της Φύσης ύπαρξης, εμφανίζεται στους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους.
Στις ορφικές εκδοχές της κοσμογονίας όπως μας τις μετέφεραν μεταγενέστεροι συγγραφείς (Δαμάσκιος, Πρόκλος, Παρμενίδης) η προ-δημιουργική κατάσταση ονομαζόταν «Άρρητος Αρχή». Στην προ-δημιουργική αυτή κατάσταση η οποία προσδιορίζεται σαν νοητός χώρος και ονομάζεται ΧΑΟΣ, (δεν έχει πέρας ούτε πυθμένα ούτε έδρα είναι άπειρο και αόριστο), περιέχονται τα πάντα. Το Χάος, η Γη και το Ύδωρ συγκροτούν την πρώτη κοσμογονική Τριάδα. Από την γενετική δραστηριότητα της Γης και του Ύδατος προήλθε ο Χρόνος.
Στη θεογονία του Ησιόδου αναφέρεται ως πρώτη ύπαρξη το Χάος και εξ αυτού η εμφάνιση της ΓΗΣ (υλικής ουσίας) και του ΕΡΩΤΟΣ ( μη υλικής ουσίας από τη δράση της οποίας γίνονται τα πάντα). Η τοι μεν πρώτιστα Χάος γενετ' αυταρ έπειτα Γαι'ευρ'ύστερνος...ην Έρως
Χάος Από τη ρίζα Χαυ. Σημαίνει χάσμα, κενός χώρος, άβυσσος και άμορφη ύλη. Είναι το αδρανές στοιχείο που από μέσα του ξεπετιέται η Γαία.
Γαία Το στέρεο και αιώνιο βάθρο όλων. Κατ' Ησίοδον Γαία δεν είναι η γη που πατάμε αλλά η αδιαμόρφωτη ύλη έτσι όπως βγήκε από τα σωθικά του χάους
Έρως η προσωποποίηση της ελκτικής δύναμης που αναγκάζει τα στοιχειώδη σωματίδια να συνδυαστούν και να ενωθούν.
Το μεγαλύτερο μέρος από την κοσμογονία όπως αναφέρετε στο έργο Θεογονία του Ησιόδου εμφανίζεται και στις "όρνιθες" του Αριστοφάνη από τον χορό των πουλιών
Στην Αρχή υπήρχε το Χάος, η Νύχτα, το μαύρο Έρεβος και ο πλατύς Τάρταρος, και δεν υπήρχε ούτε η Γη, ούτε ο αέρας, ούτε ο Ουρανός και στους απείρους κόλπους του Ερέβους η μαυροφτέρουγη Νύχτα γεννάει πρώτα ένα ανεμόδαρτο αυγό, απ'όπου, σαν ήρθε η ώρα, βγήκε ο φλογερός ο Έρωτας, με χρυσά φτερά ν'αστράφτουν στη ράχη του, όμοιος μ' ανεμοστρόβιλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιχνηλάτης

Ιχνηλάτης
Ακολουθώντας τα χαμένα ίχνη......