Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Στη Νότια Αφρική ο "Κήπος της Εδέμ"

Σπήλαια 400 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέιπ Τάουν ήταν το «σπίτι» του ανθρώπου την εποχή των παγετώνων πριν από 200.000 έτη

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα τελευταία χρόνια σε απομονωμένα σπήλαια που βρίσκονται στις νότιες ακτές της Ν. Αφρικής έχει εντοπιστεί ένα μεγάλο πλήθος πολύ σημαντικών ανθρωπολογικών ευρημάτων. Πρόκειται για μια μακρά λωρίδα γης που ονομάζεται Πινάκλ Πόιντ, βρίσκεται περί τα 400 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέιπ Τάουν και αποτελεί επίκεντρο ερευνών. Οι ανασκαφές φέρνουν συνεχώς στην επιφάνεια απολιθώματα ανθρώπων οι οποίοι ζούσαν εκεί πριν από πολλές δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, και τα οποία συμπληρώνουν το παζλ της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Αμερικανοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν την περιοχή «Κήπο της Εδέμ», υποστηρίζοντας ότι ήταν το μοναδικό σημείο στη Γη στο οποίο μπορούσε ο άνθρωπος να επιβιώσει πριν από περίπου 200.000 έτη, όταν εξελισσόταν μία από τις πιο παρατεταμένες εποχές παγετώνων. Ομάδα επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνας έχει συλλέξει ευρήματα τα οποία την οδήγησαν στην ανάπτυξη μιας νέας θεωρίας.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, πριν από 195.000 έτη η απότομη μείωση της θερμοκρασίας οδήγησε στον αφανισμό πολλών ειδών. Ο ανθρώπινος πληθυσμός πιθανότατα συρρικνώθηκε τόσο ώστε αποτελείτο τελικά από μερικές εκατοντάδες άτομα τα οποία κατάφεραν να επιβιώσουν σε μία και μόνη τοποθεσία.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Κέρτις Μάρεαν εκτιμά ότι αυτός ο τόπος-«καταφύγιο» του ανθρώπου ήταν το Πινάκλ Πόιντ. «Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι ο μικρός σε αριθμό πληθυσμός από τον οποίο προέκυψαν όλοι οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκε έναν μοναδικό συνδυασμό πόρων στις νότιες ακτές της Αφρικής».
Ποιος ήταν αυτός ο μοναδικός συνδυασμός που έκανε το Πινάκλ Πόιντ ξεχωριστό; Στην περιοχή υπήρχε πολύ πλούσια βλάστηση, ενώ παράλληλα η θάλασσα ήταν καλή πηγή για την εύρεση τροφής. Από τις ακτές αυτές περνούσαν θαλάσσια ρεύματα τα οποία έφερναν μαζί τους πολλά ψάρια, όπως αναμένεται να αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε νέα δημοσίευση την οποία ετοιμάζει.

Οι επιστήμονες οι οποίοι ανέπτυξαν τη νέα θεωρία εκτιμούν ότι στο Πινάκλ Πόιντ κατάφερε ο άνθρωπος αρχικά να δαμάσει τη φωτιά και στη συνέχεια να μάθει να φτιάχνει εργαλεία. Ετσι όταν κάποια στιγμή οι πάγοι υποχώρησαν και μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να μετακινηθεί από την περιοχή προς τον Βορρά, ήταν έτοιμη να κάνει το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι. Με «όπλα» την αυξημένη νοημοσύνη, τη φωτιά και τα εργαλεία, αυτή η ομάδα ανθρώπων κατάφερε να επιβληθεί στα στοιχεία της φύσης αλλά και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους Νεάντερταλ οι οποίοι ζούσαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι απευθείας απόγονος αυτής της μικρής ομάδας ανθρώπων. Για να ενισχύσει την άποψή της, η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι η θεωρία της δίνει και μια πειστική εξήγηση στο γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει τη μικρότερη γενετική ποικιλομορφία σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε με επιφύλαξη τη νέα θεωρία. «Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η ανάπτυξη νοημοσύνης, η ικανότητα εκμετάλλευσης της φωτιάς και δημιουργίας εργαλείων, μας επέτρεψε να επιβιώσουμε και να εξελιχθούμε. Αλλά δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι προϊόν μιας μικρής ομάδας ανθρώπων» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ 29/7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιχνηλάτης

Ιχνηλάτης
Ακολουθώντας τα χαμένα ίχνη......