Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Φθάνουν τα πρώτα δείγματα αστεροειδή την Κυριακή στη γη


O αστεροειδής Ιτοκάουα όπως φωτογραφήθηκε από μικρή απόσταση το 2005. Η κουκίδα στο κέντρο είναι η σκιά το Χαγιαμπούσα.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 [ 19:12 ]

Το απόγευμα της Κυριακής επιστρέφει στη Γη η Iαπωνική αποστολή Χαγιαμπούσα, η οποία πιθανώς κατάφερε να συλλέξει τα πρώτα δείγματα από την επιφάνεια ενός αστεροειδή.
Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την επίσκεψη του Χαγιαμπούσα στον μικρό αστεροειδή Ιτοκάουα, ο οποίος βρισκόταν τότε σε απόσταση 300 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη. Παρά τα αλλεπάλληλα τεχνικά προβλήματα, το σκάφος φαίνεται ότι μπόρεσε τελικά να συλλέξει μικροσκοπικά δείγματα βράχου.
Οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπο από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και η μελέτη της σύστασής τους αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για τη δημιουργία της Γης αλλά και των πλανητικών συστημάτων σε άλλα άστρα.
Οι επιστήμονες θα γνωρίζουν με βεβαιότητα αν η αποστολή πέτυχε μόνο όταν ανοίξουν την σφραγισμένη κάψουλα που θα πέσει με αλεξίπτωτο στο εθνικό πάρκο Γούμερα της Αυστραλίας, γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδας στις 13 Ιουνίου.
Όπως αναφέρει το BBC, στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA) ανακοίνωσε ότι το σκάφος ολοκλήρωσε με επιτυχία την προτελευταία μανούβρα στο ταξίδι προς τη Γη.
Οι υπεύθυνοι της αποστολής αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν για τον ελιγμό τον κινητήρα ιόντων του σκάφους, δεδομένου ότι οι προωθητήρες χημικών καυσίμων έχουν πάψει να λειτουργούν.
Τη Δευτέρα, το Χαγιαμπούσα βρίσκεται σε απόσταση 3,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Η κάθοδος της κάψουλας στη γήινη ατμόσφαιρα θα βιντεοσκοπηθεί από ένα τροποποιημένο αεροπλάνο DC-8 της NASA.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιχνηλάτης

Ιχνηλάτης
Ακολουθώντας τα χαμένα ίχνη......