Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου

Ανοιξε τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, από τη γγ του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου.
Με συντονισμένες προσπάθειες προσωπικού διαφορετικών επιστημονικών και τεχνικών ειδικοτήτων (αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, γεωτεχνικών, συντηρητών Αρχαιοτήτων, μουσειολόγων, γλυπτών, ζωγράφων, ειδικευμένου εργατικού προσωπικού) οικοδομήθηκε ένα σύγχρονο κτίριο, εμβαδού 2.500 τ.μ., από τα οποία τα 1.500 τ.μ. αποτελούν τους εκθεσιακούς χώρους, και τα υπόλοιπα, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες και γραφεία.
Το κτίριο φιλοξενεί περί τις 3.000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), που προέρχονται από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφές της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου και σε άλλες τοποθεσίες.
Μέσα από τα αντικείμενα παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της υπαίθρου από την 5/4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. και καταδεικνύεται η σπουδαία θέση του νησιού στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα. Εξάλλου μέσα από τα εκθέματα και τα προγραμματιζόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα θα παρουσιασθούν στους μικρούς επισκέπτες οι σπουδαίες πτυχές της ιστορίας του τόπου και του μοναδικού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε σ’ αυτή τη γωνιά της Ιωνίας.
Πλεονέκτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου είναι η χωροθέτησή του πλάι σε έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου αλλά και της σύγχρονης πόλης του Πυθαγορείου. Ο χώρος αυτός σύντομα θα διαμορφωθεί και θα αναδειχθεί σύμφωνα με εγκριθείσα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος αλλά και του νεοϊδρυθέντος Βυζαντινού Μουσείου στον Πύργο Λυκούργου Λογοθέτη, η Σάμος έχει πλέον τη δυνατότητα να επιδείξει τη σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά από τους πρώιμους χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.
Η θεμελίωση του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου Σάμου έγινε τον Μάρτιο του 2003 και οι εργασίες ανέγερσης ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2005. Το έργο της έκθεσης του Μουσείου άρχισε τον Οκτώβριο του 2005 και ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2009. Το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και συγχρηματοδοτήθηκε από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους με 5.454.145,66 ευρώ το κτίριο (ποσοστό 75% και 25% αντίστοιχα) και 2.002.127,66 ευρώ η έκθεση (ποσοστό 80% και 20% αντίστοιχα). Να σημειωθεί ότι η απορρόφηση των πιστώσεων έφθασε το 100%.
από το www.in.gr

Η ζωή του Πυθαγόρα του Σάμιου γίνεται ταινία

Στο πνεύμα της τελευταίας τάσης που θέλει την αρχαία Ελλάδα και μυθολογία να απασχολούν πολλές κινηματογραφικές ταινίες, ο μαθηματικός-φιλόσοφος Πυθαγόρας γίνεται «πρωταγωνιστής» μιας κινηματογραφικής παραγωγής με λαμπερό καστ.
Τα γυρίσματα αναμένεται να γίνουν και στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στη Σάμο και τους Δελφούς. Παράλληλα, γυρίσματα θα γίνουν στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Η ταινία «Πυθαγόρας. Οι πύλες του φωτός» είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μία Σπέρμπερ. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη θα καθίσει ο Χιλιανός Ραούλ Ρουίζ (Ο ξανακερδισμένος χρόνος).
Πολλοί διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ βρίσκονται σε συζητήσεις για την ανάληψη ενός ρόλου. Ανάμεσά τους ο Τζον Μάλκοβιτς (για το ρόλο του Πυθαγόρα), ο Τζέραλντ Μπάτλερ (Πυθαγόρας σε νέα ηλικία), η Πενέλοπε Κρουθ, ο Μπεν Κίνγκσλεϊ, ο Μπρένταν Φρέιζερ, ο Κέισι Αφλεκ, ο Πάτρικ Στούαρτ και άλλη.
Εκτός από την ταινία σχεδιάζεται να γυριστεί και τηλεοπτική σειρά (πάλι με σκηνοθέτη τον Ραούλ Ρουίζ), καθώς και ντοκιμαντέρ με σκηνοθέτη τον Γιώργο Οικονόμου.
Την παραγωγή έχουν αναλάβει η αγγλική Fountain of life Productions και η ελληνική Inkas Film Productions. Τη σύνθεση της μουσικής αναλαμβάνει ο πιανίστας και συνθέτης Λάλο Σιφρίν.

από το www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιχνηλάτης

Ιχνηλάτης
Ακολουθώντας τα χαμένα ίχνη......